Monday, April 21, 2014

FIRINDA PEYNİRLİ ENGİNAR














Enginar hem çok lezzetli, hem de sağlık için çok önemli faydaları olan bir sebze. Çok eskilerden hatırlıyorum da evin önüne kamyonla gelir, annem alır sonra da onları soymak için saatler harcardı. Şimdi hazır soyulmuş olarak satılıyor. Gene de özellikle kabuklu arayan, bu konuda titizlik gösterenler de var. Aslında haklılar da çünkü enginarları soyup içine attıkları o suyu çok merak ediyorum. Sorunca limonlu su diyorlar ama mutlaka enginarları diri tutan, beyazlaştıran bir madde daha var içinde. Bir de son iki senedir enginar sezonu çok uzadı. Mart ayından itibaren yerlilerden önce Kıbrıs enginarları geliyor. Bu faydalı sebzeyi bol bol tüketmemiz gerek. Bu değişik tarifi görünce hemen yapmaya karar verdim. Çok da güzel oldu.

































Enginarları soyulmuş olarak hazır aldıysak mutlaka iyice yıkamak gerekiyor yoksa yemeğe ekşi bir tat veriyor.





























Tencereye çok az su koyup kaynatıyoruz ve içine enginarlarımızı diziyoruz. Üzerine tuz serpip biraz da zeytinyağı gezdirip, enginarlar çok ezilmeyecek şekilde haşlıyoruz.





























Derin bir kasede beyaz peyniri çatalla eziyoruz. Bir yumurta kırıyoruz, ince ince doğradığımız dereotunu da içine atıyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp iyice karıştırıyoruz.

























Fırın kabımızın dibine enginarları haşladığımız sudan biraz gezdiriyoruz, üzerine enginarlarımızı diziyoruz. Enginar çanaklarının içine hazırladığımız peynirli harcı bölüştürüyoruz.





























Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık yirmi dakika tutup çıkarıyoruz ve üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini serpip tekrar fırına koyuyoruz,  kaşarın üzeri kızarıncaya kadar tutuyoruz.

No comments:

Post a Comment